סחלבים

הסחלב נחשב לפרח אריסטוקרטי, עדין ואצילי. משפחת הסחלבים הינה משפחה רחבה מאוד הכוללת אלפי מינים וסוגים. אנשים רבים חושבים כי הסחלב דורש תשומת לב רבה והטיפול בו מורכב אך אין זה נכון בהכרח.

ישנם מיני סחלבים יפים אשר ניתן לרכוש במחירים סבירים ורמת הטיפול בהם אינה דורשת יותר מאשר השקייה של פעם בשבוע או שבועיים. הסחלבים מושכים מאוד בצבעם, גודלם ויכולת הסתגלותם לסביבה. הסחלב פשוט מאוד להכלאה בין מיניו השונים ולכן מושלם למכירה בחנויות פרחים ונוי.

הסחלב בטבע

הסחלב גדל בטבע בעזרת הישענות על צמחים אחרים אך הוא אינו טפיל. על שורשי הסחלב גדלה פיטרייה בשם מיקוריזה דרכה מקבל הצמח מזון ומינרלים.

סחלבים מייצרים אלפי זרעים קטנטנים כאבקה המתפזרים ברוח. זרעים אלו חסרים חומר מזין ולכן זקוקים לפטרייה אשר עימה הם מקיימים יחסי סמביוזה וכך מצליחים להיקלט ולנבוט. הזרעים נובטים במעין שקיק או בשקע שבעלים בסביבה לחה ביחד עם הפטרייה.

סוגי סחלבים בעולם

ניתן למצוא יותר מ880 סוגים ו28,000 זנים של סחלבים. הסחלבים נפוצים בעיקר במזג אוויר טרופי אך ניתן למצוא סחלבים בכל העולם.

ישנם סחלבים הגדלים באוסטרליה כאשר כל כולם גדלים מתחת לאדמה. ישנם סחלבים הצומחים בג'ונגלים על העצים, ביערות הגשם, על ההרים, במישורים מלאי עשב, במדבר, בביצות ועוד.

סוגי סחלבים בארץ ישראל

בארץ ניתן להשיג מיני סחלבים רבים. פלנופסיס הינו הזן המפורסם ביותר אך ניתן לרכוש סוגים נוספים.

להלן רשימה חלקית של סוגי סחלבים שניתן לגדל כצמחי בית או בגינה:

  • Paphiopedilum- יכול לתפקד כצמח בית ומזכיר בצורתו צמח טורף.
  • Vanda- יכול אף הוא לתפקד כצמח ביתי אך צריך רמת לחות גבוהה יותר. לסחלב זה פריחה מדהימה ביופיה וריחה נישא לכל עבר.
  • Miltoniopsis-  יכול לתפקד כצמח ביתי אך זקוק לטמפרטורה שלא תעלה על 24-26 מעלות. דומה בצורתו לפריחה של אמנון ותמר.
  • Cattleya_ פריחתו יפייפיה אך לא מחזיקה זמן רב. זקוק לאור רב אך לא לשמש ישירה.
  • Cymbidium- סחלב שניתן לגדל בגינה, גובהו יכול להגיע עד 100 סנטימטרים ופריחתו מרשימה ביותר.
  • Oncidium- סוג נוסף שניתן לגדל בגינה ופריחתו מזכירה נחיל דבורים.
  • Dendrobium- אחד מזניו הנפוצים בארץ קרוי-    Dendrobium Dobileבעל פריחה עשירה. מוסיף לגדול בכל שנה לכן טוב לגידול מחוץ לבית.

דרכי הטיפול בסחלב

מאוד קל לטפל בסחלבים וזאת בניגוד למה שמקובל לחשוב. הדבר החשוב ביותר בגידול סחלב הינו הימנעות מהשקיית יתר. רטיבות יתר יכולה להרוג את הצמח ולכן סחלבים יש להשקות לא יותר מפעם בשבוע ולפעמים אף פעם בשבועיים עד שלושה. רצוי לבדוק שמצע הצמח לא רטוב לפני ההשקייה.

את הסחלב רצוי להניח במקום מואר מכיוון שהוא זקוק לאור רב אך לא להניחו במקום בו ישנה שמש ישירה. מכיוון שהסחלב הינו צמח רב עונתי, פריחתו מופיעה בכל שנה מחדש ומוסיפה חיים אל פנים הבית.

ריבוי סחלבים

ניתן לבצע ריבוי מסחרי של סחלבים במעבדות על מצע ג'ל המכיל רכיבים תזונתיים או על מצע פטרייתי. חלק מן הסחלבים ניתן להרבות מתוך הצמח עצמו על ידי ניצנים חדשים הפורצים ממנו החוצה- הסחלבים מוציאים שלוחה חדשה של "צמח בת" מתוך בסיס הגבעול הראשי, חלק זה ניתן לניתוק מן הצמח לאחר שהוא מגדל שורשים ועלים משלו.

כיום, השיטה הנפוצה לריבוי סחלבים היא על ידי לקיחת תאי גזע מפקעת הסחלב, הכנסתם לכלים בעלי תמיסה של חומרי מזון וכאשר מתפתח הצמח מעבירים אותו למצע גידול.

ראו גם:

גידול ורדים

שתפו פוסט זה
התקשרו עכשיו